Klíma webáruház
Minőségi klíma olcsón!
Főoldal > Fogalomtár > Split klíma

Split klíma

Olyan légkondicionáló készülék, melyet két részre, kültéri és beltéri egység(ek)re osztottak. A beltéri egységben csak az elpárologtató, a belső ventillátor, a légszűrők és a vezérlő elektronikák kaptak helyet, míg a kültéri egység tartalmazza a nagyobb, zajt keltő, teljesítményért felelős összetevőket (kompresszor, kondenzátor ventillátora, stb.).

A split klímák legfőbb előnye, hogy ezek, a zajt keltő elemek, "házonkívül" helyezkednek el, így alalmazásuk sokkal nagyobb komforthoz juttatja használóját, mint az ablak, vagy mobil klímák esetében. Az összeköttetés a két egység között, a hűtőkörfolyamat rézcsövei, elektromos tápláló, illetve jelátvivő kábelek formájában valósul meg. Éppen ezért ezeknek a klímáknak a telepítése és beüzemelése mindenképpen klímaszerelő szakember hozzáértését igényli.

Amikor az általánosságban vett klímákat, légkondikat említjük, általában a splitekre gondolunk. Az elnevezés az angol "split" (magyarul: osztott) szóból ered. A legelterjedtebb típusok az oldalfali split klímák, melyek beltéri egységeit a mennyezet alá, az oldalfalra telepítenek.

A split klímák beltéri egységében az elpárologtatón lecsapódó párát, másnéven kondenzvizet el kell vezetni a klimatizált helyiségből, lefolyóba ereszcsatornába stb... A kondenzvíz egészségre nem káros, a szoba párájából keletkezik. Az elpárologtatón (hűtőtesten) keresztül áramlik a helyiség levegője, ami energiája egy részét átadja a hűtőtestnek. A hőmérséklet csökkenés hatására a levegőből kicsapdik a pára, ami a kondenzvíz jelenségét okozza.

Vannak úgynevezett multi-split klímák, melyeknél egy kültéri egységre több beltéri egység is köthető, így - egy központi kültéri felhasználásával - nagyobb, több helyiségből álló épületek légkondicionálására nyílik lehetőség. Ezek a klímarendszerek képesek arra, hogy a beltéri egységeiken egymástól független hőmérsékleteket is be lehessen állítani. Korszerű klímarendszerek azt is lehetővé teszik, hogy egy időpillanatban az egyik helyiséget hűtsük, míg a másikban, ugyanazon rendszer egy másik beltéri egysége fűtés üzemmódban dolgozzon.

A spliteket infra távirányítóval szerelik fel, hogy a funkciók váltogatása ne okozzon problémát. Vannak klímák, melyeknek távirányítója falra szerelt termosztát formájában van jelen a helyiségben (pl. légcsatornás kivitel), amikhez kiegészítő infra távirányító is tartozik.

A split klímák felszereltségüket tekintve a legfelső kategóriába tartoznak. Opcióként választhatunk professzionális szűrőrendszereket (pl.: plazmaszűrő), invertert, de még esztétikai szempontból is lehetőségünk nyílik a splitek osztályozására. Kialakításukban több típust is megkülömböztetünk: Álmennyezeti kazettás split klíma, légcsatornázható split, oldalfali split, parapet split klíma.

Kapcsolódó fogalmak: ON-OFF klíma

Kapcsolódó oldalak