Klíma webáruház
Minőségi klíma olcsón!
Főoldal > Klíma tippek > Klíma beszerelés

Klíma beszerelés folyamata, klímaszerelés árak

A split klímák általában egy kültéri és egy, vagy több beltéri egységből állnak. A klíma beszerelése során ezeket az egységeket mind kalorikusan, mind elektromosan össze kell kötni egymással, ami szakértelmet, ezen a téren szerzett munkatapasztalatot és termékismeretet egyaránt igényel.

Klíma beszerelés folyamata

A készülékek beszerelése a beltéri és kültéri egységek helyének pontos meghatározásával kezdődik, figyelembe véve, hogy a hozzájuk vezető csővezetékek "akadálymentesen" megközelíthessék a gépeket. Erre általában már az előzetes felmérés alkalmával sor kerül. A helyek kiválasztása után kezdődik az egységek összekötésére szolgáló csövek és vezetékek helyének kialakítása, valamint az átvezető furatok kialakítása.

A csöveket vihetjük kábelcsatornában, de falba is véshetők a vezetékek. Itt érdemes megemlíteni, hogy a falba vésés értelemszerűen egy nagyobb bontási munkálattal járó, költségesebb megoldás, ami után helyreállító munkálatok (pl. festés) szükségesek, de ezzel a módszerrel a csövek és kábelek teljes egészében eltüntethetők. A választott megoldást minden esetben az ügyfél dönti el az alapján, hogy mennyit szán a szerelésre.

A csövek helyének kialakításával párhuzamosan felszerelésre kerül a kültéri egységet tartó konzol, illetve a beltérit tartó alaplemez. Ha a beltéri és kültéri egységek felszerelése elkészült és a csővezetékek is a helyükön vannak, kerül sor a csövek és kábelek összekötésére, majd a gép, illetve a csőrendszer vákuumozására és hűtőközeggel való feltöltésére. A kültéri egység (ha az nem használt) már tartalmazza a hűtőközeget, ami egy kisebb rendszer csővezetékeibe elegendő, de vannak esetek, amikor a csőhosszak igénylik az utántöltést.

A kalorikus kör kialakítása után a szakember elektromosan is összeköti a készülék egységeit, valamint beköti a hálózati tápellátást biztosító vezetékeket. Ha minden rendben zajlott, a készülék elindítható, aminek működését nyomásmérő műszerekkel kell ellenőrizni, hogy a teljesítmény és működés nagy terhelés esetén is megfelelő legyen.

Szerelést drágító tényezők

Egyetlen klímának a felszerelése sem mondható teljesen standard munkának, azonban az idők során kialakultak általánosságok, amiket a lentebb található árakban is igyekeztünk összefoglalni. Természetesen vannak ezektől eltérő esetek is, amikor a klíma beszerelése drágább lehet a szokásosnál.

A multi klímák (több beltéri, egy kültéri) esetében a beszerelés lényegében ugyanúgy történik, mint a mono spliteknél jelentős különbség azonban, hogy itt minden beltéri egységet ugyanahhoz a kültérihez kell odacsövezni, ami megdrágítja a szerelést. Multi klímáknál a kültéri egység optimális elhelyezése komoly fejtörést szokott okozni, mert előfordulhat, hogy a ház másik végébe, több falat áttörve kell csövet vezetni egy beltéri egységhez. Előfordulhat, hogy az adott szoba klimatizálását egy mono splittel jóval olcsóbban meg lehetne oldani. Ebből látható, hogy a multi klímáknak éppen az előnyükben (egy kültéri egységgel megoldható egy teljes családi ház, több szobájának külön klimatizálása) rejlik a hátrányuk, legalább is szerelés szempontjából.

Itt érdemes megemlíteni a kültéri egység elhelyezésének problémáját, ugyanis ez, az esetek 10-15%-ban szokta feladni a leckét és megdrágítani a szerelést. Vannak helyzetek (pl. kültéri tetőre történő szerelése), amik plusz költségeket eredményeznek. Egy tetőre szerelhető kültéri tartó konzol ára a 20.000 Ft-ot is elérheti, ami nem mindig fér bele a szerelésre szánt pénzösszegbe. Minden esetben azt javasoljuk ügyfeleinknek, ha megoldható, a kültéri egységet legalább létrával jól megközelíthető helyre szereltessék, hiszen ezzel a későbbi karbantartás, vagy javítás költségeit is csökkenthetik.

Árak 2011-ben:

A fentebb leírtakból látható, hogy egy készülék beszerelése összetett feladat, ami megkívánja az előzetes tervezés és egyeztetés meglétét, ugyanakkor szakértelmet, speciális szerszámokat és munkaórát igényel. A split klímák beszerelése laikus füllel, első hallásra drágának tűnhet, aminek megértéséhez szükséges a fentebb leírtak elfogadása.

Alap klímaszerelési tarifa 3 méter csőszakaszig 40.000 Ft+ÁFA,
3 méter felett 5.000 Ft+ÁFA/minden megkezdett méter az alap tarifán felül.

Ha a kültéri és beltéri egység csőszakaszban mért hossza mondjuk 5,5 méterre adódik, az ár 40.000 + 15.000 (3x5.000) = 55.000 Ft+ÁFA

Az alábbiakban összefoglaltuk milyen részekből tevődnek össze a klíma beszerelésének költségei:

A klímaszerelés árának összetevői

2 szál, 6mm-es ill. 10mm-es (vagy 12mm-es) vegytisztított vörösrézcső a kalorikus kör kialakításához
a csövek szigetelését biztosító csőhéj
elektromos összeköttetést és vezérlést megvalósító kábelek (típustól függően)
kondenzvíz elvezetés és a hozzá szükséges csővezetékek
esetenként kábelcsatorna alkalmazása
kültéri egység tartó konzol (ezt a gyártó sajnos nem mellékeli)
hűtőközeg utántöltés (ha ezt a csőszakasz hossza igényli)
legalább két szakember 3-4 órás munkája egységenként
szerszámok, gépek (fúrók, fúrófejek, horonymaró stb.) értékcsökkenése
fogyóeszközök (csavarok, tartóbilincsek)
kiszállási költség

Mire vigyázzunk

Mint minden más szakmában, a klímatechnikában is keringenek történetek átvert ügyfelekről, megkárosított emberekről és olyan telepítő "szakemberekről", akik megfelelő szerszámok hiányában (természetesen olcsóbban) például az ablak keretén keresztül vezetik a klíma csöveit, vagy elspórolják az épület homlokzatára szánt kábelcsatornát, ezzel anyagi és esztétikai kárt okozva az ügyfélnek. Ami bennünket illet, érdekünkben áll felhívni a figyelmét erre, hiszen nekünk is fontos, hogy az általunk eladott és más által felszerelt készülék hosszú évekig, hibamentesen működjön.

Fontos megjegyezni, hogy egy klíma beszereléséhez speciális szerszámok (nagyteljesítményű ütvefúrógépek, peremező készlet, vákuumszivattyú stb.) szükségesek, amik nélkül nagyon nehezen, mondhatni egyáltalán nem lehetséges egy gép üzembe helyezése, ezért is kiemelten fontos a szereléshez választott partner megfelelő kiválasztása.

Hogy a rázós helyzeteket elkerülje nagyon fontos, hogy olyan partnert válasszon a klíma üzembe helyezéséhez, aki rendelkezik a szükséges engedélyekkel (klímaszerelői zöldkártya). Fontos tudni, hogy a szükséges engedélyeknek híján lévő szerelő által felszerelt készülék a jótállását is elveszíti. Igyekezzen olyan céget, vagy szerelőt választani, aki már régóta érdekelt a klímatechnikában, esetleg pozitív véleményt is hallott már róla. Ezek a szervizek, vagy szerelők nagyobb eséllyel vannak birtokában a nélkülözhetetlen szerszámoknak, szaktudásnak és engedélyeknek.

Ha klímaszereléssel, telepítéssel, vagy a készülék használatával kapcsolatos kérdése merülne fel, hívjon bennünket napközben a 06(62)407-898-as telefonszámon.

Kapcsolódó oldalak