Klíma webáruház
Minőségi klíma olcsón!
Főoldal > Klíma tippek > A klíma fogyasztását befolyásoló tényezők

A klíma fogyasztását befolyásoló tényezők

A klímák fogyasztását sok tényező befolyásolhatja. Ezen tényezők ismeretében további energia spórolásra nyílhat lehetőségünk. Nézzük meg, melyek ezek az alapvető, fogyasztást meghatározó tényezők

Fogyasztást befolyásoló tényezőKözvetlen ok
Mekkora, és milyen rendeltetésű helyiséget klimatizálunkteljesítményigény
Hány fokra hűtünk, hőmérséklet-beállításteljesítményigény
Milyen hatásfokú géppel klimatizálunkenergiaosztály, COP, EER
Mennyi ideig tesszük mindezthasználat, napi x óra

Az első szempont, amikor a klímát egy adott helyiséghez kiválasztjuk, a helyiség teljesítményigénye. Ezt az igényt meghatározza a helyiség mérete, rendeltetése, fekvése, falak, nyílászárók szigetelésének milyensége, valamint az egyéb, "bevitt" hőforrások mennyisége. A helyiség mérete döntő, hiszen minél nagyobb, annál nagyobb teljesítményű készülékkel lehet lehűteni. Ha egy helyiségre x watt teljesítményű klíma elegendő, és egy nagyobb (pl. 2x) teljesítményű lesz felszerelve nem jelenti azt, hogy a nagyobb készülék dupla villanyszámlát okoz.

A nagyobb teljesítményű készülék nem jelenti feltétlenül a fogyasztás növekedését, hiszen a nagyobb kapacitású klíma kevesebb ideig fog működni.

Döntően befolyásolja a klíma fogyasztását a beállított hőmérséklet értéke. Mivel az elszállított energia és a beállított hőmérséklet, illetve a kinti hőmérséklet különbsége között egyenes arányosság áll fenn, minél nagyobb különbséget állítunk be a külső levegő hőmérsékletéhez képest, annál nagyobb fogyasztással kell számolnunk.

A túl nagy hőmérsékletkülönbség beállítása - egészségügyi hatások mellett - a fogyasztás tetemes növekedésével is járhat.

A leginkább meghatározó szempont a fogyasztásnál a gépek hatásfokában rejlik. A hatásfok a klímák műszaki felépítésétől, a kivitelezés precízségétől, valamint a használt hűtőközegtől (R410A, R407C stb..) is függ. A hatásfokot, vagy jóságfokot számokban mérve is kifejezik, melyeket EER és COP számokkal jelölnek. Ezek a számok kifejezik, hogy egy klíma 1 kWh elektromos energiából mennyi hűtő, vagy fűtőenergiát képes előállítani. Minél nagyobbak ezek az értékek, annál kevesebb elektromos áramot használ fel a klíma ugyanakkora tér lehűtésére vagy felfűtésére.

A következő táblázat jól mutatja a hatásfok fogyasztásra gyakorolt hatását. A példában két átlagos (3,5 kW) teljesítményű készülék fogyasztását szemléltetjük, napi átlag 6 órás kompresszor futásidővel.

 Hűtőtelje-sítményEERTeljesítmény-felvétel1 óra fogyasztás Ft6 óra fogyasztás Ft30 nap fogyasztás Ft
1. készülék3,5 kW4875 Watt36,75 Ft220,5 Ft6.615 Ft
2. készülék3,5 kW2,81250 Watt52,5 Ft315 Ft9.450 Ft
42 Ft/kWh-val számolva

Ugyanezen hatékonysági értékek alapján sorolják a gépeket energiaosztályokba ("A" osztály = legjobb hatásfok) is, így nagymértékben csökkenthetjük a felhasznált energiát, ha jó hatásfokú (magas COP, EER számok, vagy "A" energiaosztály) gépet választunk. Magas hatásfokúak az inverteres klíma készülékek, melyek a teljesítmény fokozatmentes szabályozásával takarítanak meg energiát.

A klíma hatásfoka jelentősen befolyásolja a fogyasztást. Egy "A" energiaosztályú géppel ezrekkel lehet kevesebb az áramfogyasztás számlája

Minél több kilométert megyünk az autónkkal, annál több benzin fog elfogyni belőle. Ez így van a klíma készülékeknél is. Ha egy nap csak 2 órára kapcsoljuk be, kevesebbet fog fogyasztani, mintha 8 órát menne, viszont 6 órával kevesebb "jóidőben" lesz részünk. Az energiafogyasztás, a klíma elektromos(!) teljesítményének és az időnek a szorzata, ezért döntő befolyásoló tényező, hogy hány órát használjuk a készüléket. Ezzel az idővel értelemszerűen mindenki a maga igényeihez mérten képes kevesebb fogyasztást elérni.

Kapcsolódó oldalak