Klíma webáruház
Minőségi klíma olcsón!
Főoldal > Légtisztítók

Légtisztító készülék, levegőtisztító berendezés, légmosó

A légtisztító készülékek számos módszert alkalmaznak a levegőben lévő por, vírusok, baktériumok, dohányfüst, pollenek és allergének kiszűrésére, valamint azok semlegesítésére. A készülék a helyiség levegőjének keringetésével folyamatosan átszűri azt és szűrőrendszereinek segítségével megköti a benne lévő szennyezőanyagok nagy részét.

Hepa szűrő a légtisztítókban

Egyes légtisztító készülékekben HEPA szűrőket alkalmaznak, amik mikroszálas felépítésüknek köszönhetően a 0,3 mikronnál nagyobb szennyezőrészecskék 99,9%-át is eltávolíthatják. A HEPA filtereket általában apró részecskék, pollenek kiszűrésére használják. Előnye a nagyfokú légtisztítás, hátránya, hogy időszakonként a szűrőbetét cseréje válik szükségessé.

Aktívszén szűrők

A dohányfüst kiszűrésére általában aktívszén szűrőket alkalmaznak, melyek, akár tömegük 60%-át is képesek megkötni a levegőben lévő kátrányból és egyéb szennyezőanyagokból. Az aktívszén szűrőkkel jelentősen csökkenthető a levegőben lévő, kellemetlen szagokat okozó vegyianyagok, gázok jelenléte. Leginkább a szagok és a cigarettafüst csökkentése érdekében használják.

Ionizátorok

A zárt légterű helyiségekben előszeretettel alkalmazzák az ionizátorokat, melyeknek lényege, hogy elektromos töltések felhalmozásával negatív oxigén ionokat (O2-) hoznak létre, amik a levegőbe jutva semlegesítik a szennyező részecskéket.

Plazmaszűrők

A plazmaszűrő egy elektrosztatikus elven működő légtisztító rendszer, melynek lényege, hogy a levegőt egy elektromos téren vezetik keresztül, aminek hatására a benne lévő részecskék az egyik irányban polarizálódnak. A polarizáció után a levegő egy ellentétes polaritású elektromos rácson halad keresztül, ami a már feltöltött szennyezőrészecskéket magához vonzza. Előnye, hogy cserét nem igénye, a szűrő eltávolítható és a használati útmutatóban leírtak alapján könnyen tisztítható.

Légmosók

A légtisztító készülékek egy speciális fajtája, amely egy vízzel átjárt felületen (általában lemezeken) áramoltatja keresztül a helyiség levegőjét. A nedves lemezekre a levegőben lévő szennyezőanyagok rátapadnak, ezáltal a levegő szennyezettsége csökken. A készülék működéséből adódóan párásítást is végez. Ezen készülékek előnye, hogy párásítást is végez egyben, valamint, hogy üzemeltetése és bekerülési költsége alacsony.

Légtisztító berendezések alkalmazása

Légtisztítókat lakóterek, lakások, irodák, kávézók, éttermek, diszkók levegőjének javítására, szagtalanításra használnak. A készülékek a megtisztított levegő révén jelentősen csökkenthetik az asztmás vagy légúti megbetegedésekben, allergiában szenvedők tüneteit.