Klíma webáruház
Minőségi klíma olcsón!
Főoldal > Klíma tippek > Mobil klíma

Mobil klíma, léghűtő - Hasznos vásárlási tanácsok

Mobil klímának, vagy mobil léghűtőnek nevezzük azokat a klímaberendezéseket, melyeket kényünk, kedvünk szerint szállíthatunk, mozgathatunk, egy gyors mozdulattal áttelepíthetünk egyik szobából a másikba. A szállítást megkönnyítendő a mobil klíma gurulós talpakkal rendelkezik, kialakítása minden részében a mobilitást hordozza. A mobil klímák könnyű és gyors szállíthatóságuk mellett veszélyekkel is rendelkezhetnek pénztárcánkra nézve. Vásárlás előtt alaposan győződjünk meg, milyen típusú és kialakítású mobil klímával kívánjuk komfortosabbá tenni otthonunkat.

Mobil klíma, mobil léghűtő
Mobil klíma, mobil léghűtő

A kereskedelemben jelenleg kapható mobil klíma készülékeket kivitelük szerint két csoportra oszthatjuk. Vastag gégecsővel rendelkező típusok, valamint az úgynevezett kirakható kültéris (mobil split klíma) változatok. A két verzió között, a kinézeten és kialakításon kívül, műszaki különbségek is vannak.

A mobil klíma működése megegyezik a hagyományos klímaberendezés működésével, ám a meleg oldalon jelentős eltérés van. A "kirakható kültéris" változatoknál a meleget a gép a külső, kültéri egységben elhelyezett kondenzátora segítségével adja le, ami megszokott módszer a már ismert split klímáknál.

A vastag gégecsővel szerelt változatoknál viszont, a gép kondenzátora, ami a szobából elvont energiát hivatott leadni, a készüléken belül helyezkedik el. Erről a kondenzátorról egy belső ventillátor fújja le a meleg levegőt, a vastag gégecsövön keresztül, ki a szabadba. A kondenzátor hűtését a belső (!), szobából kiszívott, egyszer már lehűtött levegővel oldják meg, így a kiszívott levegő helyére a szoba nyílászáróinak résein, szellőzőn stb. keresztül új kinti, nyári, meleg levegő kerül.

Az ilyen elven működő mobil klíma ugyan képes némi hűtésre, hiszen a hűtési körfolyamat ugyanúgy lejátszódik benne, összességében azonban mégsem tud olyan hatásfokot elérni, mint egy "kirakható kültéris" változat. Ebből következik, hogy a gép hosszú órák működése folytán sem képes lehűteni a helyiséget, miközben a villamos energiát ugyanúgy felhasználja. A rossz hatásfok miatt sokan panaszkodnak ezekre a típusú "gégecsöves mobil klímákra".

A gégecsöves változatú mobil klíma készülékeket hűtéstechnikával foglalkozó cég lévén, elvből nem forgalmazzuk.

Mobil klíma vásárlás előtt tájékozódjunk

A jó hatásfok érdekében kirakható kültéri egységgel rendelkező mobil léghűtőt érdemes választani. A kirakható kültéri egység könnyen felismerhető, hiszen egy kisebb tv nagyságú dobozról van szó, ami egy flexibilis csővel van összekötve a mobil klíma belső, hűtő egységével. A kültéri a split klímáknál jól ismert, sűrűn lemezelt hőcserélővel van ellátva, az elülső felületén pedig a nagyméretű ventilátor kap helyet.

A kirakható kültéris mobil klímák elvben, a split klímáknak megfelelő hatékonysággal képesek hűteni, így ezekkel a berendezésekkel, lényegesen jobb hatásfok érhető el. Ha ezekre a tulajdonságokra odafigyelünk, minden esélyünk megvan rá, hogy egy jól működő, jó hatásfokú mobil klímaberendezést válasszunk, ami mellett a legnagyobb nyári melegben sem kell bosszankodnunk.

Kapcsolódó oldalak