Klíma webáruház
Minőségi klíma olcsón!
Főoldal > Párátlanítók

Elektromos páramentesítő készülékek

Szervezetünk számára nagyon fontos, hogy a megfelelő hőmérséklet mellett ideális páratartalom is legyen. A páramentesítő készülék, vagy párátlanító egy olyan szerkezet, ami kivonja a levegő felesleges nedvességtartalmát, ezzel kellemesebb és egészségesebb életkörnyezetet teremt.

Elektromos páramentesítő, párátlanító készülék
Egy Midea gyártmányú elektromos páramentesítő készülék

Mi a baj a párával?

Az utóbbi években a lakások és épületek energiahatékonyságára egyre többet áldozunk, vastagabb szigetelést használunk a falakon, jól záródó szigetelt ablakokat alkalmazunk, ám ezzel együtt egy új probléma kezd egyre általánosabbá válni, ez pedig nem más, mint a helyiségek túl párás levegője okozta egészségromlás, és a penész megjelenése.

Mivel az újépítésű, korszerű szigetelésű épületekben a spontán légmozgás már nem ölt olyan méreteket mint régen, az emberek által kibocsátott pára és a tevékenységeink közben levegőbe kerülő nedvesség nem tud természetes úton kiszellőzni a helyiségből. Az így bennrekedt nedvesség vizesedő falak és penészedő bútorok képében jelentkezik. A probléma egy lehetséges megoldása páramentesítő készülék használata.

Páramentesítők típusai

A páramentesítő készülékeknek többféle típusa létezik, melyek közül legelterjedtebbek a vegyi úton működő páramentesítők, amik a levegő felesleges páratartalmát, kémiai úton próbálják megkötni és vannak a hűtveszárítók, amik a levegő hőmérsékletének megváltoztatásával vonják ki a felesleges párát. Mindkét változatnak megvan a maga előnye és hátránya.

A vegyi úton történő páramentesítés egyik hátulütője, hogy a készülék belsejében lévő kémiai anyag (általában valamilyen tabletta formájában van jelen) egy idő után elveszíti páramentesítési hatékonyságát és cserélni kell, ami rendszeres pénzkiadást jelent. A készülék ugyan nem kerül annyiba, mint egy elektromos páramentesítő, de az üzemeltetésnél jelentős költségek merülhetnek fel. Előnye kis méretében, olcsóságában rejlik, de nem szabad elfeledkeznünk a lényegről sem: ezek a típusok közel nem tudnak annyi nedvességet megkötni, mint egy elektromos páramentesítő.

A másik típus az elektromos páramentesítő, vagy más néven hűtveszárító. A hűtveszárítók hatékonyabbak, páramentesítési kapacitásuk nagyobb, működtetésükhöz az elektromos áramon kívül mást nem igényelnek. Hátrányként meg lehet említeni, hogy ezek a készülékek drágábbak, mint egy vegyi úton működő típus, továbbá több helyet is foglalnak. Ez a cikk alapvetően az elektromos páramentesítők bemutatásával foglalkozik így a továbbiakban ezekre térünk ki részletesen.

Az elektromos páramentesítő működési elve

Az elektromos páramentesítő működési elve a hűtve szárítás, ami két egyszerű lépésben történik. Első lépésként a gép a levegőt egy ventilátor segítségével egy lemezelt hőcserélőn vezeti keresztül, ahol adott hőmérséklet alá hűti azt. Amikor a levegő a hideg felülettel találkozik a páratartalma kondenzvíz formájában kicsapódik a hőcserélő lemezein, pont úgy, mint amikor egy ásványvizes palackot kiveszünk a hűtőből és a felülete bepárásodik.

A kicsapódott pára a hőcserélő lemezein át egy csepptálcára folyik, ami összegyűjti azt, és egy tartályba továbbítja. A második lépésben a levegőt a gép visszamelegíti, hogy a helyiség hőmérsékletét ezzel ne befolyásolja, majd visszajuttatja a helyiségbe. A gép működéséből látszik, hogy nem igényel külső anyagokat hogy ellássa funkcióját, így gyakorlatilag a vásárlás után további költségek a működtetéssel kapcsolatban nem merülnek fel.

Elektromos páramentesítő lemezelt hőcserélő
Nord gyártmányú párátlanító hátulról: a légszűrőt eltávolítva látható a lemezelt hőcserélő

Mennyi vizet vonnak ki a levegőből - páramentesítési kapacitás

A forgalomban lévő elektromos páramentesítők kapacitása 16-60 liter/nap, ami készülékenként eltérhet. Egy átlagos szobai párátlanító 16, és 20 liter közötti mennyiségű vizet von ki a levegőből naponta, viszont egy uszodai (ipari) párátlanító ennek a többszörösére is képes 30 és 60 liter/nap kapacitással. A párátlanító kapacitást, mint a gép hatékonyságát, a gyártók 30 fok hőmérséklet, és 80%-os relatív páratartalom mellett adják meg.

Páramentesítő cseppvíz gyüjtő tartály
A páramentesítő cseppvíz gyüjtő tartálya

Az összegyűjtött cseppvizet a gépek egy tartályban gyűjtik, amit alkalmanként üríteni kell. A páramentesítők rendelkeznek belső elektronikus érzékelőkkel, amik figyelik a tartály telítettségét, és jelzik azt a felhasználónak. Ilyenkor a gép megáll, hogy a túlfolyást megakadályozza és figyelmeztet a tartály ürítésére.

Szinte minden gép rendelkezik csőcsatlakozókkal arra azt esetre, ha a cseppvizet egyenesen a lefolyóba szeretnénk vezetni. Ennek előnye, hogy ilyenkor nem kell rendszeresen ellenőrizni a gép működését, hátránya viszont, hogy a mobilitás ebben az esetben, értelemszerűen csökken.

Alapfunkciók és speciális tulajdonságok

A páramentesítő készülékek funkcionalitása a bekerülési összegükkel arányosan (jó esetben) növekszik, de vannak alapfunkciók, amik szinte minden gépben rendelkezésre állnak. Ilyen alapfunkció a ventilátor sebesség beállíthatósága, ami általában három fokozatot jelent. Mivel az átáramló levegő mennyisége összefügg a páramentesítési kapacitással belátható, hogy alacsonyabb fokozaton a gép halkabb, de a páramentesítés sebessége lassabb, ugyanakkor magasabb fokozaton nagyobb hangerő mellett, nagyobb kapacitással számolhatunk.

Páramentesítő funkciók, digitális páratartalom kijelzés
Páramentesítő vezérlőpanel digitális páratartalom kijelzéssel

Egyre több gép rendelkezik relatív páratartalom kijelzéssel. Ezt a gép elején elhelyezett valamilyen, erre a célra kialakított digitális kijelzővel oldják meg. Ezeknél a gépeknél általában már lehetőség van beállítani egy kívánt páratartalmat, és ha a gép ezt eléri, kikapcsol a szárítás. Ezzel a funkcióval viszonylag pontosan tartható egy helyiség relatív páratartalma egy meghatározott szinten.

Ha már keringetik a levegőt a helyiségben meg is szűrhetik azt! Ebből kiindulva szinte minden páramentesítő készülék rendelkezik egy finomszövésű szűrőbetéttel, ami a levegőben lévő nagyobb szennyeződéseket, port, szöszöket képes kiszűrni. A készülék így már két funkciót is ellát: a páramentesítés mellett tisztítja is a helyiség levegőjét.